
Vi i JURK jobber med juss. Dette kan for mange virke som motsatsen til kjærlighet. Regelkonforme jurister som slavisk følger de følelsesløse paragrafene. Likevel er det en kjærlig juss dette innlegget skal handle om. Det skal handle om å gi kjærligheten en juridisk forankring. For kjærligheten gjør blind, og vet ikke alltid å sikre seg selv.
Derfor står vi denne uken på stand hvor vi deler ut boller, kjærlighet og samboerkontrakter. Vårt fokus denne uken er på den fasen av kjærligheten man lett kan glemme. Hvem tenker vel egentlig på hva som skjer, dersom det hele skulle ta slutt.
Kjærlighet gjør blind
Det er særlig en forelsket gruppe vi henvender oss til denne uken. Samboere.
I 2014 var det ifølge SSB over 700.000 samboere i Norge. Dette gir anslagsvis 350.000. samboerpar. Deres formuesforhold er ikke lovregulert.
Under samlivet merker de forelskede samboerne lite til dette lovtomrommet. Man innordner seg økonomisk etter hvordan man finner det mest hensiktsmessig. Den ene betaler ned på lånet, mens den andre kjøper mat og ordner ferieturer. Ting er fint. De juridiske problemene er som grå skyer langt borte. Der forblir de også for mange.
Uheldigvis kan det hende det at man etter et langt samliv befinner seg midt i uværet. Samlivet har tatt slutt, og verdiene skal deles. Vårens håp er erstattet med høstens uvær. Det er denne fasen av kjærligheten JURK bistår i. For det er nå kjærlighetens økonomiske bakside viser seg. Kjærlighet gjorde visst blind.

Det klassiske tilfellet
Altfor ofte hører vi i JURK den samme historien. Hun flytter inn i hans leilighet. Denne kjøpte han med minste egenkapital, og et stort boliglån. Han betjente lånet, og hun betalte for parets forbruk. Etter noen år med blomstrende kjærlighet fikk de et barn sammen. Da går hun over i deltidsstilling, og er mye hjemme med barnet. De avtalte at dette var best for dem. Han hadde jo høyest inntekt og det var derfor naturlig at han sto i arbeid. Han måtte jo betjente lånet på deres felles bolig. Hun kunne jo betale løpende utgifter. Det hele var jo et fellesprosjekt.
Når hun kommer til oss, er dette kun minner. Samlivet er over, og det økonomiske oppgjøret etter samlivet skal gjennomføres. Til tross for likeverdig innsats under samlivet, må hun innse den brutale sannheten. Ut av samlivet tar han med seg boligen, bilen og en haug med kvitteringer som bekrefter hans eierskap. Det hun sitter igjen med er kvitteringer fra MENY og minnene om de hyggelige middagene de hadde sammen. Noen økonomisk verdi utover dette har det ikke.
Den muntlige avtalen de inngikk ved samlivets start, har minst én av partene nå glemt. At muntlig avtaler er like bindende som skriftlige avtaler, blir kun tomme ord når det hele skal avgjøres med hard facts.
Få kjærligheten ned på papiret
Historien over er én av mange vi i JURK mottar hver uke. Den bitre sannhet er at mye kunne vært unngått med en samboerkontrakt. Dette lærer våre klienter på den ulykkelige måten. Det imidlertid også lærdom å ta av dette for oss andre.
Når alle dere forelskede gjør stas på deres kjære denne tirsdagen, så gi dem en gave som varer. Vis at dere mener alvor, og er glad i dem. Få kjærligheten ned på papiret, og skriv under på en samboerkontrakt. Slik kan dere forhindre at deres kjære i fremtiden må søke hjelp fra oss, eller andre rettshjelptiltak.
På denne måten sikrer dere at kjærligheten dere nå føler for hverandre, også blir den som vil styre et eventuelt samlivsbrudd. Ikke la de vonde følelsene ved et brudd legge føringene. Man vil jo sine kjære godt.
For størst av alt er jo kjærligheten.
Skrevet av Espen A. Endre